Καλάθι

0

0,00 €

Τριχόπτωση το Φθινόπωρο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.


από Parapharmacie.com.cy στα Υγεία
Σεπτέμβριος 9 2020         1 Λεπτά ανάγνωσης

Στο κεφάλι μας έχουμε περίπου 100.000 τρίχες. Καθημερινά, χάνουμε περίπου 100 στα πλαίσια της φυσιολογικής ανανέωσης του τριχωτού της κεφαλής. Η παραγωγή τριχών δεν είναι συνεχής, αλλά κυκλική. Τη φάση ανάπτυξης (αναγενής φάση) διαδέχεται μέσω ενός μεταβατικού σταδίου (καταγενής φάση) η φάση ηρεμίας και πτώσης της τρίχας (τελογενής φάση). Ο κύκλος συνεχίζεται με την ανάπτυξη νέας τρίχας.


Αν υποθέσουμε ότι από τις 100 περίπου τρίχες που πέφτουν αναγεννιόνται περίπου οι 90, τότε μπορούμε να μιλάμε για φυσιολογική τριχόπτωση, δηλαδή τριχόπτωση η οποία δεν θα επιφέρει σημαντική μείωση του αριθμού των τριχών με τελικό αποτέλεσμα την αραίωση.


Κεφάλαιο Τριχόπτωση
Η εποχιακή τριχόπτωση, εμφανίζεται εντονότερα την περίοδο του φθινοπώρου. Τα μαλλιά μας έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ το καλοκαίρι λόγω ζέστης, θάλασσας και υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Εκτός αυτού, η εποχή μετά τις διακοπές συνδυάζεται και με άγχος αφού μετά την ξεγνασιά των διακοπών ξαναμπαίνουμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.


Αν παρατηρήσετε ξαφνική, δραματική τριχόπτωση, σκεφτείτε τι μπορεί να σας συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα. 

  • Η σωματική καταπόνηση από έντονο στρες, μπορεί να προκαλέσει τα τριχοθυλάκια να μπουν πρώιμα σε τελογενές στάδιο (στάδιο ανάπαυσης και πτώσης της τρίχας) και να εμφανιστεί έντονη τριχόπτωση.

 

  • Τόσο το σωματικό όσο και το ψυχικό στρες, πολλές φορές μπορεί να συμβάλλουν στο να διακόπτουν τα τριχοθυλάκια το φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης και να μπαίνουν σε κατάσταση αδράνειας. Αυτό ονομάζεται telogen effluvium, δηλαδή η κατάσταση σε περιόδους έντονου στρες που η απώλεια της τρίχα είναι αποτέλεσμα τραύματος που αναγκάζει το θυλάκιο να σταματήσει να αναπτύσσεται και να ρίχνει την τρίχα πρόωρα.

 

  • Επίσης, εξαντλητικές δίαιτες πολλές φορές προκαλούν μεγάλες και αιφνίδιες ελλείψεις σε ζωτικά συστατικά στον οργανισμό που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας όπως, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία κλπ. Η τρίχα είναι το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο όργανο στο σώμα και έχει τεράστιες ανάγκες από αυτά τα στοιχεία. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι η γρήγορη μετάβαση από την αναγενή στη τελογενή φάση, και μεγάλη τριχόπτωση. Κάποιες φορές η διαδικασία αυτή αποτελεί και το έναυσμα για να εμφανιστεί και άλλη μορφή τριχόπτωσης που προϋπήρχε και απαιτείται προσεκτική διάγνωση και θεραπεία.


Στο parapharmacie θα βρεις μεγάλη γκάμα προϊόντων περιποίησης των μαλλιών καθώς και εξειδικευμένα προϊόντα και αγωγές κατά τις τριχόπτωσης σε μοναδικές προσφορές. Δες περισσότερα εδώ