Καλάθι

0

0,00 €

Διατροφικά tips για να μην παχύνουμε στη νηστεία!


από Parapharmacie.com.cy στα Υγεία
Απρίλιος 9 2021         3 Λεπτά ανάγνωσης

Η Σαρακοστή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας, αποκλείοντας από τη διατροφή μας τα πολλά ζωικά λιπαρά που επιβαρύνουν την υγεία μας, αυξάνοντας παράλληλα και το σωματικό μας βάρος. Παρ' όλα αυτά και παρά τα οφέλη της νηστείας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να το παρακάνουμε με τις νηστίσιμες τροφές, πιστεύοντας λανθασμένα πως επειδή δεν περιέχουν κρέας ή γαλακτοκομικά, είναι και πιο «ελαφριές» θερμιδικά. Το αποτέλεσμα τελικά είναι να πάρουμε κιλά και να πάει στράφι όλη μας η προσπάθεια!

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποφύγουμε τις «κακοτοπιές» και να μην παχύνουμε όσο νηστεύουμε; Διάβασε τα παρακάτω tips για να αποκτήσεις τη σιλουέτα που ονειρεύεσαι και να αξιοποιήσεις τα οφέλη της νηστείας στο έπακρο!


Λάδι με προσοχή
Μπορεί τα ζωικά λίπη να αντικαθίστανται στη νηστεία από φυτικά έλαια, με το ελαιόλαδο στην πρώτη γραμμή, η κατάχρηση όμως στο μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τη θερμιδική αξία των τροφών. Μαζί με αυτό υπάρχει και ο σχετικός κίνδυνος τα λαδερά φαγητά να σε παρακινήσουν να τα συνοδεύσεις με όλο και περισσότερες ποσότητες ψωμιού ή άλλων υδατανθράκων, όπως τα μακαρόνια.


3 κύρια φαγητά και 3 σνακ φρούτων
Η ισορροπία κατά τη διάρκεια των γευμάτων αλλά και ανάμεσα σε αυτά είναι σημαντική για την ισορροπημένη κατανομή των θερμίδων. Ακολούθησε τον χρυσό κανόνα των 3 κύριων γευμάτων (πρωινού, μεσημεριανού, βραδινού), ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται ισάριθμα σνακ από φρούτα ή ξηρούς καρπούς. 

 

Απόφυγε τα ζυμαρικά
Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων περισσότερο μας φουσκώνει παρά μας χορταίνει. Γι' αυτόν το λόγο, όσο νόστιμα κι αν είναι και όσες ενδιαφέρουσες μαγειρικές παρασκευές κι αν προσφέρουν, τα ζυμαρικά παντός τύπου καλό είναι να μην υπερκαταναλώνονται γιατί μας παχαίνουν χωρίς να μας προσφέρουν σημαντικές πρωτεΐνες.


Επίλεξε προϊόντα ολικής άλεσης
Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύ θρεπτικά. Λόγω της ελάχιστης επεξεργασίας τους διατηρούν τις βιταμίνες και τα υπόλοιπα στοιχεία τους αναλλοίωτα, γι' αυτό δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, το καλαμπόκι, το πλιγούρι και το ρύζι υπερέχουν από τα αντίστοιχα αποφλοιωμένα. Σε μια περίοδο διατροφικής στέρησης, όπως αυτή της νηστείας, είναι σημαντικό να μην αφήνουμε ανοχύρωτο τον οργανισμό μας, γι' αυτό και τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν πρέπει να λείπουν από σαλάτες και wraps.

Κατανάλωσε τροφές με πρωτεΐνες
Νηστεία σημαίνει αναπόφευκτα αποχή από το κρέας, αλλά όχι από τις πολύ σημαντικές πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Οι φυτικές πρωτεΐνες καλούνται να αναπληρώσουν επάξια αυτό το κενό, καθώς συνδυάζουν τα οφέλη του κρέατος αλλά χωρίς τον κίνδυνο των κορεσμένων λιπαρών. Προτίμησε να βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή τροφές όπως όσπρια, φυστικοβούτυρο, ταχίνι αλλά και την πλούσια σε αμινοξέα βιολογική σόγια. 

Απόφυγε τα τηγανητά
Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συστήνουν περιορισμό των τηγανητών ανεξαρτήτως νηστείας, γιατί πέρα από ανθυγιεινά αποτελούν και θερμιδικές βόμβες για το σώμα μας, μιας και η καύση τους είναι πολύ δύσκολη. Ειδικότερα την περίοδο της νηστείας δεν θέλεις με τίποτα να έχεις τον… πονοκέφαλο των τρανς λιπαρών με τα οποία είναι εφοδιασμένη κάθε δύσπεπτη τηγανητή τροφή. 

Η υιοθέτηση ενός γενικότερου υγιεινού προφίλ πρέπει να μας συνοδεύει ανεξαρτήτως νηστείας. Πέρα από καλύτερη ποιότητα ζωής και μακροβιότητα, μας χαρίζει υγεία, ευεξία και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι με το σώμα μας και τις ανάγκες του. Γι' αυτόν το λόγο, φύλαξε τις παραπάνω χρήσιμες συμβουλές ακόμα και μετά τη Σαρακοστή, προσαρμόζοντας τις διατροφικές σου συνήθειες σε πιο υγιεινά πρότυπα όλον το χρόνο. 

Αν το ζητούμενό σου είναι να μην παχύνεις, λοιπόν, και να ελέγξεις το βάρος σου, το Parapharmacie διαθέτει απίστευτες προσφορές σε ελεγμένα και επώνυμα προϊόντα αδυνατίσματος που θα σε βοηθήσουν να δεις άμεσα αλλά και ασφαλή αποτελέσματα. Μια επίσκεψη στο e-shop θα σε κάνει να καταλάβεις πως το να διατηρείς ένα αρμονικό βάρος και ένα όμορφο σώμα είναι μια απόλυτα εφικτή επιλογή!