Καλάθι

0

0,00 €

4 + 1 που Δεν Γνωρίζεις για τις Ψείρες!


από Parapharmacie.com.cy στα Lifestyle
Σεπτέμβριος 5 2019         2 Λεπτά ανάγνωσης

4 + 1 που Δεν Γνωρίζεις για τις Ψείρες!

Το σχολείο επιστρέφει, τα παιδιά ετοιμάζονται για την απότομη προσαρμογή και οι γονείς ήδη σκέφτονται πώς θα τα βοηθήσουν να κάνουν ένα ακόμη δυναμικό ξεκίνημα τη νέα σχολική χρονιά. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ζητήματα που συχνά τους απασχολούν – κι ένα από αυτά είναι οι ψείρες.

Διάφορες στατιστικές αποκαλύπτουν πως περίπου 1 στα 20 παιδιά προσβάλλονται κάθε φθινόπωρο από ψείρες, με ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά να μεταδίδει το παράσιτο και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Καταλαβαίνετε πως μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο επηρεάζει δραματικά την ποιότητα της καθημερινότητας όλης της οικογένειας, αλλά μπορεί να έχει και σοβαρές συνέπειες για τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού, και τις εργασιακές του γονέα!

Η λύση; Η πρόληψη φυσικά! Και η σωστή πρόληψη ξεκινά πάντοτε με την κατάλληλη γνώση. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε 5 πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα για τις ψείρες που πιθανότατα δεν γνωρίζατε.

  1. Πολλά Είδη, Αλλά Ένα Προσβάλλει τον Άνθρωπο

Ναι, υπάρχουν πολλά είδη ψείρας, αλλά αυτό που προσβάλλει τον άνθρωπο είναι το είδος Pediculus humanus capitis, γνωστό στα ελληνικά ως η ανθρώπειος ψείρα του τριχωτού κεφαλής.

Το συγκεκριμένο είδος ψείρας παρασιτεί στις ρίζες των μαλλιών μας, όπου βρίσκει προστασία και την κατάλληλη θερμότητα για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί, ενώ τρέφεται με ανθρώπινο αίμα.

  1. Μπορεί να Προσβάλλει Ακόμη και τις Βλεφαρίδες! 

Κάτι που γενικά αγνοείται είναι πως το συγκεκριμένο είδος μπορεί να προσβάλλει όχι μόνο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά και τα φρύδια ή ακόμη και τις βλεφαρίδες μας! Ωστόσο, το αγαπημένο τους σημείο είναι συνήθως το πίσω μέρος του κεφαλιού και των αυτιών, καθώς εκεί οι ψείρες είναι πιο δυσπρόσιτες και, συνεπώς, καλύτερα προστατευμένες.

  1. Ζει Λίγο – Γεννά Πολύ! 

Μια ψείρα δεν ζει περισσότερο από 40 μέρες, αλλά η θηλυκιά μπορεί να γεννήσει ως και 10 αβγά την ημέρα! Για να βοηθήσει τα μικρά της να επιβιώσουν, η «στοργική» μαμά - ψείρα εκκρίνει μια ειδική ουσία που βοηθά το κάθε αβγό να μείνει γερά προσκολλημένο κοντά στον θύλακα της τρίχας. Αυτός είναι και ο λόγος που το κοντό κούρεμα δεν επιλύει το πρόβλημα: μπορεί να απομακρύνει τις ενήλικες, αλλά όχι τα αβγά τους!

  1. Έχουν Δαγκάνες για να Κινούνται Γρήγορα

Αν δείτε μια ψείρα στο μικροσκόπιο θα διαπιστώσετε πως διαθέτει λεπτεπίλεπτες αλλά πολύ ισχυρές δαγκάνες. Αυτές είναι που της επιτρέπουν να μετακινείται γρήγορα στο δέρμα αλλά και από τρίχα σε τρίχα, και από κεφάλι σε κεφάλι.

Να θυμάστε, ωστόσο, πως η ψείρα δεν είναι ψύλλος – συνεπώς δεν μπορεί να κάνει θεαματικά άλματα. Για να κολλήσετε ψείρες, θα πρέπει να έρθουν τα μαλλιά σας σε επαφή με τα μαλλιά ενός ατόμου που έχει προσβληθεί, ή να ακουμπήσετε το κεφάλι σας σε κάποια επιφάνεια που έχει ακουμπήσει και το δικό του, όπως ένα καπέλο, ένας σκούφος κι ένα σεντόνι ή μαξιλάρι.

  1. Η Μόνη Λύση Είναι μια Κατάλληλη Αντιφθειρική Θεραπεία

Δεν χωρά αμφιβολία πως η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη της θεραπείας, αλλά, δυστυχώς, ο κίνδυνος μπορεί μόνο να μειωθεί, ποτέ να εξαλειφθεί!

Στην ατυχή περίπτωση που το παιδί σας κολλήσει ψείρες, είναι σημαντικό να θυμάστε πως η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η εφαρμογή κάποια αξιόπιστης αντιφθειρικής θεραπείας. Όπως είπαμε και πιο πάνω, το κούρεμα, ακόμη και με την «ψιλή», δεν απαλλάσσει το κεφάλι του παιδιού από τα αβγά της ψείρας.

Δείτε εδώ την πλήρη γκάμα αντιφθειρικών θεραπειών του Parapharmacie που εγγυώνται άμεσα και σίγουρα αποτελέσματα, με φιλική για το δέρμα και το σώμα του παιδιού σύνθεση!