Καλάθι

0

0,00 €

Τι είναι το μπλε φως και πώς επηρεάζει την επιδερμίδα


από Parapharmacie.com.cy στα Υγεία
Αύγουστος 11 2021         4 Λεπτά ανάγνωσης

Ο ήλιος είναι ο αδιαμφισβήτητος ζωοδότης του πλανήτη μας. Αποτελεί μια από τις βασικότερες φυσικές μηχανές καθαρής ενέργειας και ανεξάντλητη πηγή υγείας και ευεξίας για τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί το πρώτο φυσικό στοιχείο που απεικονίζουν τα παιδιά στις ζωγραφιές τους, καθώς η σημασία του συνοδεύει την ύπαρξή μας από την αρχή μέχρι το τέλος της. 

Παρόλο που ο ήλιος, λοιπόν, τροφοδοτεί γενναιόδωρα τον κόσμο μας με φως και θερμότητα, υπάρχει μια πλευρά του λιγότερο φιλική προς το δέρμα μας και δεν είναι άλλη από την υπεριώδη ακτινοβολία των ακτινών UVA και UVB. Tις προηγούμενες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με την προστασία από τις συγκεκριμένες ακτινοβολίες που είναι υπεύθυνες για τον καρκίνο του δέρματος αλλά και τη φωτογήρανση. Τον τελευταίο καιρό, όμως, όλο και πληθαίνουν οι φωνές από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα που προειδοποιούν για την εξίσου σημαντική προστασία από την ακτινοβολία του μπλε φωτός. 

Τι είναι τελικά το μπλε φως;
Το μπλε φως ή αλλιώς ορατό φως υψηλής ενέργειας αποτελεί, όπως η UVA και UVB, στοιχείο του ηλιακού φωτός σε ποσοστό 20-30% και είναι αυτό που χαρίζει στον ουρανό το υπέροχο γαλανό του χρώμα. Διαθέτει μήκος κύματος από 400 έως 500 nm, κάτι που καθιστά τη συγκεκριμένη ακτινοβολία σαφώς πιο διαπεραστική στο ανθρώπινο σώμα από τις προηγούμενες δύο. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη διαδικασία αφύπνισης του οργανισμού, ενώ λογίζεται πως μεταδίδει στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της μέρας ενέργεια, ζωντάνια και ενέργεια ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. 

Το ιώδες-μπλε φως, όπως αναφέραμε, διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και μπορεί να φτάσει μέχρι τον λιπώδη ιστό, προκαλώντας βλάβες στη σύσταση και την ομοιογένεια των ανθρώπινων κυττάρων.  Οι ρυτίδες, οι πανάδες, η έλλειψη κολλαγόνου, η μελάγχρωση (από την αύξηση της μελανίνης), οι ερυθρότητες και τα οιδήματα αποτελούν μερικά μονάχα αποτελέσματα που συνδέονται άμεσα με την υπέρμετρη έκθεση στο μπλε φως. 

Υπάρχουν και άλλες πηγές μπλε φωτός;
Και ενώ η εκπομπή του μπλε φωτός από τον ήλιο είναι μια φυσική συνέπεια, τα ποσοστά της έκθεσής μας σε αυτό ανέβηκαν από έναν λόγο που έχει να κάνει ξεκάθαρα με τον ανθρώπινο παράγοντα, τις ψηφιακές οθόνες των ηλεκτρικών συσκευών που διεκδικούν ή και μονοπωλούν σημαντικό κομμάτι της μέρας μας. Και ενώ ο ήλιος αυτοπεριορίζεται με την εναλλαγή μέρας και νύχτας, δεν ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους που συνεχίζουν την άσκοπη χρήση αυτών των συσκευών εκθέτοντας εαυτούς σε σημαντικά ποσοστά μπλε ακτινοβολίας ακόμα και πριν κοιμηθούν! 

Το τεχνητό μπλε φως, βλέπεις, δίνει τα λανθασμένα μηνύματα στον οργανισμό, με αποτέλεσμα αυτός να ερμηνεύει τη νύχτα ως ημέρα και να μας κρατά στο πόδι τη στιγμή που το σώμα μας χρειάζεται φροντίδα και χρόνο για να αναπλάσει τα κύτταρά του. Αυτή, ωστόσο, που μπορεί να επηρεαστεί (ακόμα και ανεπανόρθωτα) από την έκθεση στο μπλε φως των οθονών είναι η όραση και κυρίως αυτή των παιδιών μιας και βλάπτει τα αναπτυσσόμενα οπτικά νεύρα του ματιού. Ως αποτέλεσμα αισθανόμαστε συνεχώς κουρασμένοι, με ερεθισμένα μάτια αλλά και συχνές κεφαλαλγίες, ενώ μένουμε εκτεθειμένοι στην έκκριση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξειδωτικό στρες. 

Πώς θα προστατευτείς από την μπλε ακτινοβολία;
Αν ανησύχησες μετά από όσα διάβασες παραπάνω, είσαι σε καλό δρόμο. Γιατί η γνώση είναι δύναμη και το θετικό είναι πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αλλά και να προλάβουμε τις αρνητικές συνέπειες του μπλε φωτός στην υγεία μας. Πώς μπορείς, λοιπόν, να προστατέψεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου; Ακολούθησε τις παρακάτω συστάσεις της διεθνούς ιατρικής κοινότητας (και όχι, το να σταματήσεις να βγαίνεις στον ήλιο δεν αποτελεί επιλογή)

  • Επίλεξε τα σωστά φίλτρα στις οθόνες που χρησιμοποιείς αλλά και στα γυαλιά που φοράς. Αυτά τα φίλτρα παγιδεύουν το μπλε φως και το αφήνουν να διέρχεται μονάχα σε ελεγχόμενα επίπεδα. 
  • Μείωσε το χρόνο που αφιερώνεις στις ψηφιακές οθόνες στον απολύτως αναγκαίο. Μια επιπρόσθετη βοήθεια θα σου προσφέρει και το να μειώσεις το επίπεδο της φωτεινότητας σε αυτές. 
  • Μην επιλέγεις να περάσεις το χρόνο σου λίγο πριν τον ύπνο παρέα με ένα κινητό. Προτίμησε ένα καλό βιβλίο.
  • Καλωσόρισε στη ζωή σου καρότα, ντομάτες, σπανάκι και άφθονα φρούτα (όπως τα ροδάκινα και το καρπούζι) που ενισχύουν την υγεία των ματιών. Αγάπησε όλες τις τροφές που περιέχουν  βιταμίνη C που διαθέτει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση.
  • Διάλεξε όλον το χρόνο (και όχι μόνο το καλοκαίρι) ένα αντιηλιακό ευρέος φάσματος με αντιοξειδωτική δράση και ειδικά φίλτρα απέναντι στην ακτινοβολία του μπλε φωτός. Ενίσχυσε τη δράση του αντιηλιακού με ένα εμπλουτισμένο λάδι προσώπου που θα θρέψει το δέρμα σου και θα καταπολεμήσει τις δυσχρωμίες και τις υπόλοιπες δερματικές βλάβες.

Στο Parapharmacie θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από επώνυμα προϊόντα και προσφορές για την περιποίηση, τη σωστή ενυδάτωση και την προστασία τόσο του σώματος όσο και του προσώπου σου.

Η έκθεση στην ακτινοβολία του μπλε φωτός δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως εκτός από τον ήλιο, ενοχοποιούνται εξίσου και όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που τόσο αγαπάμε και έχουμε βάλει στην καθημερινότητά μας ακόμα και από πολύ μικρή ηλικία. 

Μιας και δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, ακόμα ποια πηγή, ο ήλιος ή οι ψηφιακές οθόνες (tablet, smartwatch, τηλεόραση), εκπέμπει περισσότερο μπλε φως, κλείνουμε αυτό το άρθρο με την εξής χρήσιμη συμβουλή-παρότρυνση: Περιόρισε, όσο μπορείς, τη χρήση των οθονών και απόλαυσε τον ήλιο με σεβασμό και υπευθυνότητα προς το σώμα, την ομορφιά και την υγεία σου!