Καλάθι

0

0,00 €

Tips και πρακτικές συμβουλές για λευκό και αστραφτερό χαμόγελο


από Parapharmacie.com.cy στα Υγεία
Ιανουάριος 15 2021         3 Λεπτά ανάγνωσης

Το χαμόγελο μαρτυρά το χαρακτήρα μας και αντιπροσωπεύει τα συναισθήματά μας με τον πιο εύγλωττο τρόπο. Ως τέτοιος... καθρέπτης, λοιπόν, οφείλει να διατηρεί μια αψεγάδιαστη εμφάνιση. Αυτή η προσπάθεια, βέβαια, χρειάζεται καθημερινό κόπο και φροντίδα, μιας και οι παράγοντες που επιβαρύνουν το χαμόγελό μας απειλούν τόσο την αισθητική του όσο και την υγεία μας γενικότερα. 

Τα δόντια μας καθημερινά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επεξεργασίας των τροφών που δέχεται ο οργανισμός μας. Γι' αυτόν το λόγο συχνά εμφανίζονται πάνω σε αυτά λεκέδες και οργανικά κατάλοιπα που πρέπει να απομακρύνονται για τη σωστή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας αλλά και για την ακαταμάχητη εμφάνισή της. Η διατήρηση, λοιπόν, της υγείας των δοντιών είναι σημαντική για να δείχνουν υπέροχα. 

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει, όμως, να ακολουθήσεις για να τα κρατήσεις ολόλευκα και αστραφτερά


• Επιλέγουμε  τη σωστή οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα για λεύκανση και προστασία

Η πλειονότητα των οδοντόκρεμων που κυκλοφορούν έχουν ως βασικό συστατικό το φθόριο, που αποτελεί τον κύριο σύμμαχο των δοντιών στη μάχη με την τερηδόνα και τις εναποθέσεις των μεταλλικών αλάτων πάνω τους (ή αλλιώς γνωστή μας πέτρα/τρυγία). Το φθόριο λοιπόν, αναλαμβάνει την προστασία της αδαμαντίνης που αγκαλιάζει την πολύτιμη οδοντίνη στο εσωτερικό του δοντιού. Τα τελευταία χρόνια βρίσκει κανείς στην αγορά και οδοντόκρεμες με ειδικευμένη λευκαντική δράση, την οποία οφείλουν στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που περιέχουν και που εξουδετερώνει αποτελεσματικότερα κάποια επίμονα οδοντικά βακτήρια. Το εφέ της λεύκανσης συντελείται από την επίταση μερικών επιφανειακών χρωστικών και όχι από πραγματική αλλαγή στη σύσταση και το χρώμα των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η χρησιμοποίησή τους δεν πρέπει να είναι συστηματική.  

Σε ό,τι αφορά την ιδανική οδοντόβουρτσα, ο ενδεδειγμένος χρόνος αντικατάστασής της οι ειδικοί προειδοποιούν πως δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3-4 μήνες στον γενικό πληθυσμό. Ηλεκτρικές ή χειροκίνητες, οι οδοντόβουρτσες λόγω της ευαίσθητης σύστασης και της καθημερινής τους επαφής με τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας, αλλά και του μπάνιου (ιδιαίτερα αν τις αφήνουμε χωρίς καπάκι), γίνονται οι ιδανικότερες φωλιές για τους παθογόνους οργανισμούς, οπότε η επιμήκυνση της χρήσης τους περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί. Η ποιότητα των ινών εξαρτάται από το υλικό, το στρογγύλεμα και τη σκληρότητά τους, με τις νάιλον ίνες να επιδεικνύουν υγιεινότερο προφίλ έναντι στις φυσικές. Το ιδανικό μέγεθος της κεφαλής δεν πρέπει να ξεπερνά το πλάτος δύο δοντιών, χαρίζοντάς της ευκινισία αλλά και αποφεύγοντας το ενδεχόμενο να φθαρούν παρακείμενα δόντια από λανθασμένες οριζόντιες κινήσεις.  Σε σχέση με τη σκληρότητα, οι οδοντίατροι προτείνουν μέτριας προς μαλακής διαβάθμισης επιλογές, ώστε να μην τραυματίζονται τα ούλα.


• Χρησιμοποιούμε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα

Το οδοντικό νήμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να προσεγγίζει σημεία που δεν μπορεί εύκολα να φτάσει η οδοντόβουρτσα (όπως τα διάκενα μεταξύ των δοντιών και τη γραμμή κάτω από τα ούλα), τα οποία αποτελούν συνήθως εστίες συγκέντρωσης μικροβίων και τροφικών υπολειμμάτων. Το οδοντικό νήμα δεν χρειάζεται να είναι μεγαλύτερο από 30 εκ. και πρέπει να εφαρμόζεται με ήπιες, παλινδρομικές κινήσεις. Μην ξεχνάς, επίσης, να επεκτείνεις τη χρήση του σε όλο το εύρος της στοματικής κοιλότητας και όχι μόνο σε ένα δόντι. Από την άλλη, εξίσου ωφέλιμη αλλά και πρακτική θα βρεις και την τακτική χρήση στοματικών διαλυμάτων με κύρια συστατικά το φθόριο και τη χλωρεξιδίνη, για την ολοκληρωμένη προστασία της στοματικής υγείας από τα βακτήρια αλλά και την αποφυγή της κακοσμίας που προκαλείται από αυτά.

• Αποφεύγουμε τροφές και συνήθειες που κιτρινίζουν τα δόντια

Τα δόντια μας κιτρινίζουν όταν επικάθονται σε αυτά διάφορες χρωστικές που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, αλλά και όταν τα οξέα μερικών τροφών διαβρώνουν το σμάλτο. Τσάι, σοκολάτες, ανθρακούχα ποτά, κόκκινο κρασί και σάλτσες μπορούν να έχουν αυτή την επίδραση, ειδικά αν τα καταναλώνεις σε καθημερινή βάση. Το ιδανικό είναι να τα μειώσεις αν θες να επιστρέψει το λευκό σου χαμόγελο, αλλά αν παραμένεις... επιρρεπής, φρόντισε τουλάχιστον να βουρτσίζεις τα δόντια σου σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού τα καταναλώσεις.


• Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για καθαρισμό και λεύκανση 

Ο οδοντίατρος με την επιστημονική του κατάρτιση και τα υπερσύγχρονα εργαλεία του είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να εκτιμήσει την κατάσταση των δοντιών σου και να σου παρουσιάσει τις διαθέσιμες επιλογές αποκατάστασης. Αν θέλεις να σε συνοδεύει πάντα ένα αστραφτερό και υγιές χαμόγελο, θα πρέπει να φροντίζεις να επισκέπτεσαι τακτικά τον οδοντίατρό σου για έναν έλεγχο και επαγγελματικό καθαρισμό. 


Μέχρι να επισκεφθείς, ωστόσο, τον οδοντίατρο, μην επαναπαύεσαι, καθώς η μάχη για την καλή στοματική υγιεινή είναι καθημερινή! Στο Parapharmacie θα βρεις μια μεγάλη γκάμα προϊόντων στοματικής υγιεινής που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα δόντια σου να... γελάσουν ξανά και να κερδίσεις όλα τα βλέμματα με το αστραφτερό σου χαμόγελο!